Domowe musli

Domowe musli z suszonych owoców

Domowe musli

Uwielbiam musli, szczególnie z jogurtem naturalnym i owocami. Wolę je jednak zrobić sama w domu , wtedy mam pewność co jest w środku. W kupnych musli zazwyczaj kryje się niepotrzebny cukier, ekstrakt słodu jęczmiennego i syrop glukozowo-fruktozowy, po co w „zdrowym” produkcie aż tyle niepotrzebnych, niezdrowych dodatków ? Zapraszam na moją wersje pysznych płatków 🙂

 

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych górskich

1/2 szklanki otrębów owsianych

3-6 łyżek miodu

1/2 szklanki orzechów (wedle uznania: np włoskie, laskowe, nerkowca itp )

1/2 szklanki suszonych owoców (wedle uznania np żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki, morele itp.)

Wedle upodobań po garści:

słonecznika łuskanego,

pestek z dyni,

siemienia lnianego,

wiórków kokosowych,

itp inne ulubione dodatki

 

*** Orzechy i suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie wymienione składniki mieszamy ze sobą ***

Orzechi i krojone owoce

*** Rozkładamy na blaszce do pieczenia ***

Pokrojone owoce rozkłądamy na blasze

*** Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C często mieszając ***

Musli pieczemy w piekarniku

*** Po wystudzeniu możemy przesypać do słoika lub zamykanego pudełeczka ***

Gotowe musli po wyjęciu z piekarnika

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE